Dure boodschappen en hoge energierekeningen: het is al lange tijd het onderwerp van gesprek. We zeiden dan ook direct ‘ja’ toen Partnerfonds Brainport Eindhoven ons vroeg om een e-learning op A2/B1-niveau te schrijven voor leidinggevenden die medewerkers met geldzorgen willen helpen. Onze collega Djaydee kreeg hierin de lead en vertelt er graag meer over.

‘Ken jij mensen in jouw omgeving die geldzorgen hebben? En heb je het daar ook eerlijk over met elkaar? Als het antwoord hierop ‘ja’ is, dan is dat mooi. Want in de praktijk blijken veel mensen dat gesprek met hun geliefden of werkgever liever te vermijden dan aan te gaan. Schaamte overheerst, waardoor schulden in veel gevallen oplopen.

Partnerfonds Brainport Eindhoven maakt werkgevers in de Brainportregio bewust van dit probleem. Ze informeren hoe je het thema ‘Geldzorgen’ in je bedrijf op een laagdrempelige manier aankaart. Daarnaast lichten ze uit wat eventuele signalen kunnen zijn die kunnen wijzen op geldstress. De omgeving biedt ook handvatten om een goed gesprek te voeren. Wat kun je doen om iemand écht vooruit te helpen? Of sterker nog: wat moet je vooral niet doen?’

Toegankelijke taal

‘Om leidinggevenden en HR-professionals snel te trainen, ontwikkelde Partnerfonds een e-learning. Aan ons de taak om de informatie die daarin komt te staan te vertalen naar korte zinnen die voor iedereen duidelijk zijn. Om te komen tot die teksten maken we veel gebruik van de website ishetb1.nl. Wist je bijvoorbeeld dat woorden als ‘bewust’, ‘fysiek’, ‘mentaal’ en ‘diegene’ niet in het B1-woordenboek staan? En dat beeldspraak ook ‘not done’ is voor een eenvoudige tekst?

Zelf ben ik ook groot fan van eenvoudige taal. Waarom gebruiken sommige mensen altijd onnodig moeilijke woorden? Om slim over te komen misschien? In ieder geval: dat doen we in deze e-learning absoluut niet.’

Testfase

‘De pilotversie – bestaande uit tien modules – gaat binnenkort live. Bedrijven in de Brainportregio gaan de e-learning testen. Leidinggevenden en HR-professionals kunnen een interactieve en duidelijke leeromgeving verwachten. Inclusief afbeeldingen, foto’s en video’s. Oh ja, de scripts in deze video’s schreven wij ook.

Het was niet alleen een hele leuke klus, maar vooral ook een hele leerzame. Door het schrijven van deze e-learning deed ik veel kennis op over dit thema. In deze tijd spelen geldproblemen namelijk ook bij mensen die een harstikke goede baan hebben. En ook bij huishoudens die een leuke verandering in de privésituatie doormaken, zoals het krijgen van een kindje, ervaren vaak geldzorgen. Veel mensen onderschatten vaak wat er bij zo’n levensgebeurtenis komt kijken op financieel gebied.’

Tip!

‘De belangrijkste tip die ik niet snel vergeet zijn de checklists en tips van Wijzer in Geldzaken. In welke fase van je leven je ook zit: voor iedere fase is er wel een lijstje of zijn er tips die je kunnen helpen om zaken goed te regelen. Ga je verhuizen? Word je kind 18 jaar oud? Of ga je op jezelf wonen? Check dan Wijzer in Geldzaken.

Oh en voor ik het vergeet: wil je ontdekken hoe financieel fit jij bent? Doe dan de test op www.geldfit.nl.’

Pin It on Pinterest

Share This